Många människor försöker dagligen intala sig själva att de borde göra förbättringar för sitt hälsoliv. Att lägga om kosten tillhör grundpelarna för att må bättre. Med rätt kunskap kommer du lättare in i matchen och kan byta ut dåliga kostvanor mot bättre sådana.

Att ställa om till goda matvanor och hälsokost är både miljövänligt och hälsosamt. Dock är det inte bara att gå på alla myter utan läsa på om fakta för att äta rätt och inte bara få en placebo-effekt.

 

Från kött till vegetariskt

Vi äter allt mer kött, både morgon, middag och kväll. Det är inte fel att äta kött men däremot ska man inte äta för mycket eftersom det kan leda till inflammationer i kroppen. Dra ner på köttet till en eller ett par dagar i veckan och ät mer vegetariskt eller till och med veganskt.

Basen till information är Livsmedelsverket. Dock finns det naturligtvis massor av bra källor på nätet, men även ett stort antal mindre seriösa. Du kan också gå till en dietist och få individuell hjälp. Var källkritisk när du läser olika artiklar på nätet men även fysiska tidningar. Även om du kanske inte vet allt om hur man äter rätt kost, så brukar de flesta ändå veta att för mycket socker, fett och kött är dåligt för hälsan.

 

Öka din fysiska förmåga

Att äta rätt är det viktigaste av allt men även din fysiska prestation. Det är A och O att träna och motionera lite varje dag, även om det bara är vardagsmotion. Ta trapporna, gå till jobbet, cykla till affären och lägg gärna in en löprunda ett par gånger i veckan. Lägg åtminstone in några långpromenader i veckan, kanske skaffa hund! Tänk också på att vara ute i friska luften när du tränar. Frisk luft ger dig friskare och mer motståndskraftiga lungor.