Stress, energirik mat och hälsosamma val. Allt hör ihop för att få en optimal balans i livet. Matval som gynnar klimatet har blivit bättre än för några år sedan och idag finns det till och med mängder av vegetariska alternativ bland färdigrätterna i frysdisken.

 

Levnadsättet och stressen är helt annan i dagsläget än under tidigare decennier. Många upplever att tiden oftast inte räcker till och att det kan vara svårt att pussla ihop vardagen med allt som hör till. I framförallt barnfamiljer kan det vara svårt att få ihop tiden efter jobbet med läxor, aktiviteter och matlagning. Lyckligtvis finns det ju hjälp att ta till på traven. Ett bra exempel är matkassen du kan beställa hem. För att slippa ta bilen till affären mitt i rusningstrafiken kan du mätta hela familjens magar ändå. Som vi skrev om tidigare finns det både snabblagade och nyttiga matkassar att välja mellan och många fokuserar på ekologiskt. Det finns flera kassar att välja mellan för allas tycke, smak och behov.

 

Har man ändå inte tid att laga maten hemma, är på språng eller inte hinner hem mellan jobb och kompisträff är det restaurangmaten som gäller. Att äta mat ute har ökat drastiskt, precis som Elin Peters skriver på Dagens Nyheter. Vi lägger mycket mer pengar på matupplevelser utanför hemmet och unnar oss gärna middag på kvarterskrogen flera dagar i veckan. Även där finns det nu fler vegetariska, veganska och ekologiska alternativ för att kunna erbjuda en rätt för alla i sällskapet.

 

Vegetariskt även i frysdisken

Den ekologiska och vegetariska trenden har skjutit i höjden och det är många som letar efter vegetariska alternativ till dagens middag. För några år sedan hade vegetarianer bara ytterst få val att välja mellan på menyn. En torr kikärtsröra, en spenatpaj eller en soppa med tofu var några av de få alternativ som endast fanns som alternativ. Men då trenden att välja bort kött har blivit allt mer populär och fler har börjat prioritera närodlat och ekologiskt har matproducenterna fått lov att haka på för att behålla sina kunder. Såklart har producenterna av färdigmat och snabbmatskedjorna också börjat addera fler alternativ i sortimentet för att kunna uppfylla alla förfrågningar. Idag finns nu även vegetarisk makaronilåda, tofu tikka masala och vegetariska pizzor i frysdiskarna tillsammans med de klassiska färdigrätterna. Detta skriver Victoria Wirén mer om här. Så om tiden inte räcker till och du snabbt och enkelt vill ställa en någorlunda bra rätt på bordet finns är räddningen här för familjen.

 

Fler tips på hur du smart kan välja mat som gynnar både kroppen och miljön finns här. Det finns faktiskt grönare och bättre alternativ än bara gurka och du kan göra matlådor att frysa in istället för att slänga resterna från kvällens middag.