I media skrivs det återkommande om olika dieter och lösningar som gör att människor rasar i vikt. Problemet med dessa dieter är att de är lösningar som endast är möjliga att upprätthålla under en kortare period och ganska snabbt faller många därför tillbaka i sina gamla vanor. För att må bättre och äta nyttigare måste man därför hitta en balans i sin livsstil där man tillåter sig själv att unna sig.

Det talas ofta om att man ska fokusera på att få i sig tillräckligt med protein eller fett eller kolhydrater och så vidare. Men det är snarare viktigare att lyssna på sin kropp och istället ha koll på att du kommer att få i dig rätt vitaminer och mineraler vilket är något som framför allt grönsaker kommer att ge dig. En bra riktlinje gällande hälsosam mat är att komma så nära varans ursprungskälla.

”Att förbjuda sig själv från att äta en tårtbit, dricka ett glas vin eller att äta en burgare kommer troligtvis påverka oss mer negativt än om vi faktiskt hade tagit tårtbiten på mammas födelsedag.”

Tillåta att unna sig

Problemet med många dieter är att de enkelt exkluderar det vi unnar oss i livet och det som vi längtar efter. Att förbjuda sig själv från att äta en tårtbit, dricka ett glas vin eller att äta en burgare kommer troligtvis påverka oss mer negativt än om vi faktiskt hade tagit tårtbiten på mammas födelsedag. Men problemet med dieter är att dessa element som ger livet guldkant förbjuds och om man skulle unna sig är det lätt att man underkastar sin prestation. Därför är ett steg för en hälsosammare livsstil att inte ställa för hög press på sig själv och att ibland unna sig något som man tycker är gott.