Det här med klimatavtryck är något som det talas mycket om både i medierna och på olika forskningsinstitut. Många utmanar sig själva genom att minska sitt svinn hemma och allt fler börjar med några vegetariska dagar i veckan, eller kanske ett halvår helt grönt? Men det är ju just det här med tid och idéer till recept som kan vara det kluriga, och att komma undan onödiga E-nummer av olika slag. 

Visste du att en vegetarisk matkasse med färdiga recept och menyförslag är bättre för miljön än att slentrianköpa en matkasse på affären med halvfabrikat av kött? Det är faktiskt sant, även om man inte kan tro det. Även om man får matkassen hemskjutsad så innebär det både mindre svinn att maten är färdigplanerad och uträknad i portioner – och dessutom innebär vegetarisk kost enormt mycket mindre påfrestning för miljön än kött.

Så minskar matkassen svinn

På vilka sätt kan egentligen en hemlevererad matkasse minska svinnet och vara bra för klimatet? För det första är det bara att se över hur vardagspusslet ser ut. Många av oss föräldrar som jobbar heltid har svårt att få ihop vardagen när det kommer till middagen. Många känner nog igen sig i ett scenario när man handlar efter jobbet och stoppar på sig både det ena onyttiga efter det andra, eftersom ens omdöme inte är på topp efter en lång arbetsdag. Istället för att åka fram och tillbaka till affären, för att man har glömt både det ena och det andra – finns allt istället planerat åt dig i förväg.

Visst är det så att många av oss planerar en hel veckas meny i förväg. Men vi tänker kanske inte så ofta på att anpassa menyn efter att minska vårt svinn? Det är just vad en matkasse gör. De anpassar nämligen receptet, så att det inte ligger en aubergine och skrumpnar i kylen. Istället blir menyn funktionell och beräknad! Är du dessutom inte van vid att laga vegetariskt, så är det skönt att få en meny klar. Då är det ju experter som satt ihop en god och näringsrik meny, som alla i familjen kan uppskatta.

Därför är vegetariskt bättre

Många som blir vegetarianer gör det för att leva mer hälsosamt. Andra ser det som en fördel att man dessutom gör färre klimatavtryck genom att äta vegetabilisk kost. Det skrivs om det mycket i medierna nu, och många forskare som mäter koldioxidutsläpp för matvaror konstaterar att vegetarisk kost är betydligt bättre för miljön än köttprodukter. Forskare är närmast eniga om att en vegetarisk kost är den enskilt största insatsen en människa kan göra för klimatet! Även i barnens skolor testar man nu vegetariskt någon gång i veckan, och på vissa skolor serverar man inte kött över huvud taget längre.

För oss som är intresserad av dessa ämnen kommer det inte som en direkt nyhet. Men det faktum att det idag är betydligt enklare att få hem vegetarisk kost, dessutom utan några onödiga tillsatser, är stort! Vi är många som minns tiden när folk rynkade på näsan åt ens kost, men idag är det allt vanligare och inget konstigt att äta vegetariskt.