För ett tag sedan kunde vi på TV4s program Kalla Fakta se hur programmets reportrar hade grävt ner i branschen som rör sig kring det vin många svenskar dricker, och upptäckterna var inte alls roliga. En stor mängd av de viner som fanns i svensk handel innehöll flera olika gifter och bekämpningsmedel.

Det gjorde att väldigt många blev upprörda och kände sig lurade, och Systembolaget fick ta emot väldigt många undrande kunder som ifrågasatte vinet de druckit och huruvida de har fått i sig en massa gift utan att ha vetat om det. Systembolaget gick då ut med ett pressmeddelande där de försökte klargöra vad det är som gäller med vad som anges på etiketterna på vinflaskorna och hur det egentligen står till med rester av bekämpningsmedel i vinerna.

Ekologiskt vin är bättre

vintunnaLikt många andra kategorier av livsmedel finns det många stora fördelar med att välja ekologiskt framför konventionellt odlat. Vindruvor är en av de råvaror som besprutas absolut mest, och därför kan det också följa med en hel del rester av bekämpningsmedel när de omvandlas till andra produkter, som vin och russin. Vänjer du ekologiskt kan du slippa dessa bekämpningsmedel och känna dig mer säker. På http://www.vingruppen.se/wineworld finns ett stort utbud av viner och däribland flera ekologiska, och även på Systembolaget kan du hitta ekologiskt vin på hyllorna. Det här pressmeddelandet presenterar ett av de nyare ekologiska vinerna i sortimentet, som ständigt växer.

Ekologiskt på fler platser i samhället

Tanken att ekologiskt är viktigt har spridit sig till fler områden i samhället, och ett exempel är i Bornholms Regionskommuner där de har dragit igång ett projekt vars syfte är att göra 60 procent av den mat som serveras i de kommunala köken ekologisk. Det kommer också bli mer grönsaker på tallrikarna och köken ska börja baka eget bröd i stället för att köpa fabriksbakat bröd. Det här är en väldigt bra utveckling som vi hoppas på att se mer av i framtiden.