Frukten är något som haft en nästan mytomspunnen effekt på hälsan, i alla fall om vi ska tro på alla dessa posters och broschyrer från olika former av diet-myndigheter, och särskilt om vi ska tro alla dessa tidningar som finns som handlar om hälsa, välmående och viktnedgång. Men frukten har en baksida, allt är inte bara galet positivt när man kollar på frukt. Det finns både för- och nackdelar med frukter, och det gäller att veta vad det är man stoppar i sig. 

Många tänker ju att frukt, det kan omöjligt vara dåligt på något sätt. Frukten har blivit en nästan helig graal i vår kosthållning, och den som äter frukt ses som både hälsosam och medveten. Men det är, som det mesta här i världen, inte ett mynt som bara har en sida. Det finns flera saker man behöver vara medveten om när det gäller frukt, för allt är inte bara positivt. En del av de saker man behöver vara medveten om när det kommer till frukt är:

  • Trots att de innehåller en del fibrer och vitaminer så innehåller de mest bara vatten och socker, så en frukt är inte särskilt näringsrik egentligen. Det är bättre än godis men rent näringsmässigt får du inte i dig särskilt mycket viktigt från dem, vitaminer och fibrer kan du få mycket bättre genom att äta grönsaker, och då får du i dig mindre socker också.
  • Många frukter är sura, så om du äter mycket sura frukter eller till exempel dricker juice så kan du få slitningsskador på tändernas emalj. Om du misstänker att du kan ha fått slitningsskador på tänderna kan det vara bra att kolla upp det genom att boka tid för undersökning hos Distriktstandvården. Vill du undvika att dina tänder slits på grund av att du äter mycket sura frukter så är ett tips att du sköljer munnen efter att du ätit frukt, och att du inte borstar tänderna på en timme efter att du ätit eller druckit frukt.
  • Vill du vara mer miljömedveten så ska du minska på fruktkonsumtionen. Detta eftersom den mesta frukten behöver fraktas väldigt långväga innan den kommer hit till Sverige, vilket leder till väldigt stora koldioxidutsläpp och en stor miljöpåverkan. Ät lokalt odlad frukt, och undvik att ofta köpa sådant som importerats från länder långt borta.
  • Frukter odlas ofta med många bekämpningsmedel, vilket vi helst vill undvika att få i oss. Om du köper ekologiskt odlad frukt minskar du i alla fall den risken till viss del.

Frukt är ett bra komplement i vår kost och många tycker om att njuta av en frukt, men man kanske ska välja att se det som någonting gott och inte någonting som är nödvändigt i ens kost, hur mycket Livsmedelsverket än vill få oss att äta en massa frukt. Man får helt enkelt läsa in sig och skapa sin egen uppfattning, men det är dags för frukten att kliva ner från sin piedestal och bli någonting man unnar sig snarare än något man gränslöst kan proppa i sig då man ju fått höra att det är så himla nyttigt.