Är frukt nyttigt eller inte? Genom åren har man haft olika meningar om det. Men nu konstateras det i alla fall att frukter är bra för oss och innehåller alla de vitaminer och mineraler som vi behöver.

1499757-obstmarkt-fruit-market-01

I ett par år har man från många olika håll gått ut och berättat att man kan bli tjock av att äta för mycket frukt. Men detta är långt ifrån sant och helt enkelt bara en myt, kan man läsa i Expressen. De söta frukterna innehåller nämligen inte tillräckligt med kolhydrater för att man ska gå upp i vikt av dem. Det mesta innehållet i frukten är istället vatten, fibrer, vitaminer och mineraler. Om man jämför frukt med godis innehåller frukten enbart 15 procent kolhydrater medan godiset innehåller 100 procent kolhydrater och består i princip bara av tomma kalorier. Den som äter mycket frukt är ofta mycket smalare än andra och har dessutom lägre blodtryck.

Nyttiga frukter

Man kan alltså äta nästan hur mycket frukt man vill om dagen, utan att oroa sig för att lägga på sig några extrakilon. Tvärtom kommer man må mycket bättre om man gör det. När det kommer till vilken frukt man bör äta mest av, kan man läsa i SvDs artikel om vilken frukt som är allra nyttigast. I artikeln har man listat de frukter som har flest hälsofördelar och som man kan äta med väldigt gott samvete. Några av de frukter som finns med på listan är:

  • Äpplen. De är rikta på fibrer, mineraler och antioxidanter.
  • De är näringstäta och rika på nyttiga fetter.
  • De är rikta på kalium, fosfor, magnesium och vitaminer.
  • De är rikta på folsyra, järn, selen och fosfor.

Istället för frukt

Med tanke på hur många bra och livsviktiga ämnen som frukter innehåller, är det snarare bra att äta än undvika dem. Är man allergisk för frukt eller ogillar smaken, finns möjligheten att få i sig likande näringsämnen från kosttillskott som man kan hitta exempelvis på vitaelabkosttillskott.se. Man kan även satsa mer på grönsaker, om man föredrar det framför frukt. Här kan man läsa att exempelvis grönkål och broccoli innehåller mer C-vitamin än apelsin.