Sallad på tallrik - litenDet har aldrig varit enklare att gå över till ett grönt alternativ när man är ute och äter på restaurang som det är idag. Vill du hitta en bra restaurang i Stockholm som serverar ekologisk mat eller trevliga vegetariska alternativ som inte är en sparris eller ihopstekta grönsaker med lite svam,p så är alternativen många.

Under de senaste tre åren kan man tycka att köttrenden varit den utmärkande men i takt med att de satt hårdare krav på att köttet de serverar ska vara ekologiskt och närproducerat har även kraven på frukten och grönsakerna blivit desamma. När sedan kockarna börjar provlaga olika rätter med dessa gyllene råvaror som smakar så mycket mer när man blir kvitt alla tillsatser och gifter så uppstår helt plötsligt helt nya helvegetariska rätter på menyn. Flera nya restauranger är i dag helt ekologiska eller till viss del i alla fall eller helt vegetariska. Klimatdebatten och nyheten om att antibiotikan i kött gör oss resistenta innebär att allt fler och fler väljer andra alternativ på tallriken och restaurangerna är som tur är inte sämre med att hänga med i den här trenden.

En annan trend är att våra stjärnkockar idag som nästan har en superkändisstatus inte nöjer sig med att ha en restaurang som de driver och plockar Michelinstjärnor med utan de öppnar flera olika restauranger med olika inriktningar och stänger ner gamla klassiker för att öppna något nytt och trendigt för alla foodies att köa i månader för att få besöka. I takt med att de förnyar sig och kan hänga med i trenderna samt att deras besökare blir allt mer kräsna på vad som serveras kommer fler restauranger som serverar gröna och giftfria alternativ. Även Systembolaget har hakat på den här nya ekologiska trenden och har som mål att ha allt fler ekologiska viner på sina hyllor då det är dels något som efterfrågas av deras köpare men som även finns som miljömål för företaget som annars inte har några direkta konkurrenter i Sverige men som ändå tar sitt ansvar för miljön och vårt välmående. 

Förhoppningsvis kommer det bli lättare för dem som vill bli lite mer miljlömedvetna och gröna att ta små steg när alternativen blir enklare för dem att uppnå. Kanske kommer vi om några år enbart äta kött lika sällan som vi (köttätare) åt vegetariskt.