Att frukt och bär är nyttigt för oss är inga nyheter. Men många vet nog inte hur nyttigt det lilla blå blåbäret är. Faktum är att blåbär innehåller många bra ämnen som gör att din syn kan bli avsevärt bättre. 

Västerbottenkuriren skriver om det bra blåbärsåret, men hur många är det som tar blåbäret på allvar? Det är ingen raketforskning när man konstaterar att om vi är hälsosamma och ger kroppen bra ämnen att ta upp så mår vi och lever bättre. Men, många känner nog inte till hemligheten bakom blåbären som gör att de är så otroligt nyttiga och bra främst för vår syn. Tidningen Expressen skriver en artikel om detta där 80-åriga Inger och Orvar Sundström har ätit extrakt av blåbär och ser bra – kör både bild och behöver inte använda glasögon.

26102-blueberry

Startar en studie

Man kommer nu under hösten i Finland att starta en studie där man kollar på effekten av blåbär och där man försöker förebygga ögonsjukdomar och kunna behandla dem när de går att behandla. Lirema.se jobbar med ögonlaser och det blir allt vanligare att man får sina ögon opererade för att med det få en bättre syn, vilket är en fantastisk lösning som finns om det gått så långt att man inte kan rädda den på annat sätt. Men, kanske är ändå det bästa att börja med en näve blåbär eller blåbärsextrakt om dagen för att skaffa sig de bästa förutsättningarna för ett långt liv med bra syn? Och så här säger dietisten:

”Antioxidanter i frukt och grönsaker är effektiva och just den form som finns i blåbär, antocyanosider, har visat sig vara extra effektiva. De stärker ögonvävnaden och ökar blodcirkulationen. Antocyanosiderna har också en antiinflammatorisk och bakteriedödande effekt. Andra näringsämnen som är bra att få i sig är E-vitamin, zink och selen. Så, om du äter en kost med frukt och grönsaker och gärna lite blåbär varje dag, så är det ett bra recept för att behålla en god syn.”