Vi får ofta höra att det är bra att ge kroppen extra hjälp att få i sig viktiga vitaminer och mineraler genom att ta kosttillskott, men det kan vara svårt att veta vad det egentligen är för kosttillskott man borde ta.

När det kommer till vitaminer är det främst D-vitamin och folat, eller folsyra som den konstgjorda varianten heter, som man bör vara extra uppmärksam på. Om du vill vara säker på att få i dig tillräckligt av dessa kan du beställa kosttillskottet online från trovärdiga återförsäljare.

Vitamin D – större behov under våra nordiska vintrar

Vi kan få i oss D-vitamin på två sätt: genom maten vi äter och genom att vara i solen på sommaren.

D-vitamin bildas i huden när den exponeras för solen, men här i norden gäller det bara under sommarmånaderna – på vintern står solen för lågt under hela dygnet för att huden ska kunna använda dess strålar för att bilda D-vitamin. När man är i solen på sommaren bildas tillräckligt mycket D-vitamin i huden för att kroppen ska kunna bygga upp ett lager av vitaminen, men detta lager räcker bara en del av vinterhalvåret.

Från maten kommer D-vitaminet främst från fisk så som lax, sill och makrill. Mjölkprodukter som är berikade med D-vitamin är också bra källor till D-vitamin. Om du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin från kosten under vinterhalvåret, kan det vara bra att ta kosttillskott för att täcka behovet.

Folat – extra viktigt för kvinnor som är gravida

Folat, som går att läsa mer om hos Livsmedelsverket, behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. När kroppen växer eller när man är gravid ökar cellbildningen, och därmed också kroppens behov av folat. Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin – folat är den form som finns naturligt i maten, medan folsyra är namnet på den konstgjort framställda formen som finns i kosttillskott och som används i berikning av livsmedel.

Något att ha i åtanke när det kommer till alla kosttillskott är dock att de inte kan kompensera för en felaktig kost, det är bara just ett tillskott till maten du äter. Det bästa är alltid att försöka få i sig en så stor del som möjligt av kroppens behov genom kosten – och sedan täcka upp med tillskottet där det behövs.