De senaste åren har Systembolaget utökat sitt ekologiska sortiment rejält och köparna har hakat på detta. Det som säljs allra bäst är ekologiskt vin och förra året ökade försäljningen med över 80 procent.

Tidigare har vi skrivit om att det finns mycket ekologiskt vin och att det är bra att välja just ekologiskt vin eftersom druvor är en gröda som besprutas väldigt hårt vid konventionell odling. Detta kan man läsa om här. I artikeln kan man också läsa om att många inte ser det som en självklarhet att dricka ekologiskt vin, utan fortfarande kör på det gamla vanliga vinet. Men nu ser vi dock en trend att allt fler väljer ekologiskt.

Mycket ekologiskt på Systembolaget92274-wine-glass

I Svenska Dagbladet kan man läsa att Systembolaget ökade sin ekoförsäljning med hela 83 procent förra året jämfört med år 2013. Varför ekoförsäljningen gick så bra förra året tro många beror på att det finns mer tillgång till ekologiska varor nu. Men de tror även att tillgången skulle öka ännu mer om det funnits en ännu större tillgång. På Systembolaget finns för tillfället runt 150 ekoartiklar och den som besöker Systembolaget lär märka av ett växande utbud av den här typen av drycker. Även om det finns ekologiska drycker på systemet som inte är vin, så är det ändå vinet som står för det mesta av den ekologiska försäljningen. Det ser dock inte lika ljust ut på ölfronten, där så lite som 1,6 procent av försäljningen var ekologiskt under 2014. Om det hade varit så att den ekologiska ölen sålde lika mycket som vinet skulle Systembolaget ha en ekologisk försäljning på 10 procent. Men nu ligger den istället på 5,6 procent.

Samma pris

Förutom att det stora utbudet av ekologiska produkter på Systembolaget lockar många till köp, gör även priset det. Medan den som köper ekovaror i den vanliga matvarubutiken får betala extra, kan den som väljer ekovarianten på systemet räkna med att betala ungefär samma pris som för de vanliga varorna. Det är alltså inga större skillnader i pris men en del säger att alkoholen kan smaka lite annorlunda när den är ekologiskt odlad.