Det är bra att äta bra, inte bara för kropp och själ men även för natur och miljö.

Äpplen KRAVNya rön tyder på att hälsosamt leverne, vad gäller mat till exempel, sänker cancerrisken påtagligt. Att äta mycket frukt och grönsaker, gärna mindre mjöl och mer raw samt undvika rött kött. Dessutom är det av stor vikt att man faktiskt rör på sig för att på så sätt undvika övervikt. Detta enligt en stor studie gjort i Västmanland och Uppland där flera tusen kvinnor i medelåldern och äldre har följts under nästan 20 år genom omfattande enkäter rörande kost och livsstil. De som insjuknat i bröstcancer var dubbelt så hög till andelen bland de som ätit sämre och rört sig mindre. I Svenska Dagbladet skriver de mer utförligt om denna studie och slutsatser tagna från resultatet.

För att hitta bra råvaror och på ett smidigt sätt byta ut mjölsorter exempelvis, kan man handla på nätet på http://www.rawfoodshop.se/glutenfritt.html. I stället för vetemjöl eller rågmjöl kan man använda sig av kokosmjöl, mandelmjöl och hasselnötsmjöl.

Stor efterfrågan på ekologisk mat

Sedan är det dessutom en bra idé att äta frukt och grönt som är ekologiskt odlade, för mer näring och nyttigare innehåll. Efterfrågan på just ekologisk mat ökar i en hög takt bland Sveriges konsumenter. Ökningen av försäljningen var till och med den högsta i världen, sett till procent. Ibland har det varit en sån stor efterfrågan att det stundtals varit brist på vissa varor. Frukter och grönsaker är de varor som ökar mest enligt undersökningar, som det står mer om här i en artikel i Dagens Nyheter. Ekologiska varor har blivit så viktigt att de numera ingår i bassortimentet på en massa olika matbutiker, även på Lidl, Netto och Bergendahl. Det är butikerna som från sin sida har hört kundernas önskemål. De största varugrupperna med ekologiskt är i fallande ordning: mjölk, ost och ägg – grönsaker – frukt – alkoholfria drycker – kött.

Vill du leva mer ekologiskt, som så många andra vurmar för? Börja med att köpa kravmärkt och ekomärkt mat, handla inte vatten på flaska, släng inte mat utan ta tillvara på den så bidrar du till en bättre miljö. Ta cykeln eller gå till jobbet, i stället för bil. Köp begagnat när du så kan, så sparar du en hel massa växthusgaser. Läs vidare i Expressen.