Att äta ekologisk mat är bra för både naturen och din kropp. Att äta skinka från en gris som har fått leva fritt ute är något speciellt. Du bidrar till en bättre värld när du väljer ekologiska produkter.

Att äta ekologisk mat är bra och att fylla julbordet med enbart ekologiska produkter är ett mycket bra val. Julskinkan är en bra produkt att välja ekologisk. Grisarna har fått gå runt och böka fritt. De lever helt enkelt ett naturligt liv, och till största delen utomhus. När du ska griljera julskinka finns det recept som är både nyttiga och goda. Senap är en vanlig ingrediens och bör gärna vara sockerfri. Det är inte svårt att griljera en skinka. Skinkan blir både snyggare och godare om du griljerar den. Om du vill äta nyttigt ska du skära bort fettet innan du äter. Skinkan är en bra källa till protein och är nyttig i sig. Ett tips är att om du får skinka över kan du använda den för att laga andra maträtter.

Klassisk julbordsmat

Skinkan är definitivt en klassiker som måste finnas på julbordet. Förutom den är sill, gravad eller rökt lax, potatis, prinskorv, köttbullar, revbensspjäll, Janssons frestelse, rödbetssallad, ägg, lutfisk och julost klassisk mat på julbordet. Sedan kan det skilja sig mellan olika delar i Sverige vad som serveras på julbordet.

Vissa livsmedel är viktigare att välja ekologiska än andra

Det bästa är att sträva efter att alla produkter på julbordet ska vara ekologiska men vissa produkter är viktigare än andra att prioritera. På julbordet finns det ofta citrusfrukter som clementiner, satsumas och apelsiner. De har nästan alltid spår av bekämpningsmedel på sig, ofta bestående av mer än ett ämne. Att välja ekologiska frukter innebär att du inte får i dig några av dessa ämnen. Russin som brukar vara ett tillbehör till glöggen är också livsmedel som är hårt besprutade med bekämpningsmedel. Om du vill ha ett mindre kemikalietryck är det en fördel att välja ekologiska russin, vindruvor, vin och glögg. Potatis är ett annat livsmedel som är bra att äta ekologisk. När du köper ekologisk potatis bidrar du till att minska spridningen av gifter i naturen och får ett julbord utan rester av olika bekämpningsmedel.