Hård träning hjälper dig att bygga en stark kropp men det behövs också rätt energi för att maximera träningsresultaten. Rätt mängd av proteiner, kolhydrater och fett lägger grunden till en vältränad fysik.

I dagens samhälle behöver vi i stort sett inte röra oss alls utan vi står stilla i rulltrappor, åker hiss, åker buss eller bil och beställer hem mat till dörren. För att få en bra kondition och kunna bygga muskler krävs därför träning och ett bra kostschema med rätt sammansättning av näringsämnen. Träningsresultaten optimeras ännu mer om matintaget sker vid rätt tidpunkt innan och efter träningspasset.

Protein för muskeltillväxt

Protein är viktigt för muskeluppbyggnad men också för konditionen. Proteinrik mat är kött, fisk och ägg. Det finns även vegetariskt protein, men tänk på att proteininnehållet ofta är lägre än i en vanlig köttbit. Om du är vegetarian krävs mer kunskap för att få i dig tillräcklig proteinmängd och alla essentiella aminosyror. Har du ont om tid till att förbereda mellanmål är en proteinshake bra att ha med och dricka efter träningen. Det går även bra att göra en egen proteinsmoothie i en mixer.

Äta vid rätt tidpunkt

Det är inte bara vad vi äter utan även när vi äter som spelar roll för träningseffekten. Genom att äta vid rätt tidpunkt maximeras resultatet av träningen. Om du ska styrketräna passar det att äta ett mellanmål en till två timmar innan passet. Mellanmålet ska bestå av en blandning av kolhydrater och protein. Ett högintensivt konditionspass kräver också energi men att ha ätit för nära inpå ett pass med hopp eller hård löpning brukar ge problem med magen. Se därför till att ha ätit minst två timmar innan passet. Efter ett hårt träningspass bör du fylla på med ett proteinrikt mellanmål inom 30 minuter. Det är särskilt viktigt om du ska träna nästa dag igen.

För att maximera träningsresultat krävs det både disciplin och planering. Att komma hem hungrig efter ett träningspass utan att ha förberett smarta mellanmål leder till dåliga matval och uteblivna resultat. Gör en planering för veckan varje helg och se till att köpa hem de matvaror som behövs.